HISTÒRIA DEL CENTRE

L’IES Clara Hammerl, abans IES Port de Pollença, entrà en funcionament al curs escolar 2002-2003, ja al nucli urbà era més que necessari tenir un centre d’educació secundària obligatòria.

Fou al curs 2012-2013 quan es va canviar de nom i a partir d’aquell moment es diu IES CLARA HAMMERL. Però, qui fou Clara Hammerl?

Clara Hammerl va néixer a la ciutat prussiana de Bromberg, l’any 1860. Fou en aquesta ciutat on conegué Guillem Cifre de Colonya i es casà a Berlin dos anys després. Va traslladar-se poc després a viure a Pollença, a la casa pairal dels Cifre de Colonya. Des de la seva arribada, Clara s’implicà en l’obra del seu espòs, feia classes a l’Escola de Colonya i col.laborava activament en la Caixa d’Estalvis.

També s’encarregava de les tasques pròpies de la possessió familiar. El matrimoni va tenir tres fills, Antònia, Emma i Guillem.

Clara topà amb els prejudicis socials de l’època. El fet de ser estrangera, luterana i col.laborar activament en tasques que no es consideraven pròpies d’una dona, i a més de classe benestant, provocà el rebuig dels sectors més tradicionalistes de Pollença, que varen criticar durament el seu comportament.

Clara Hammerl morí als 90 anys a Rosario (Argentina), on va viure amb la seva filla Antònia.

L’empremta de Clara Hammerl quedà ben fixada a Pollença, la seva personalitat, el seu fort caràcter i la seva decidida tasca al front de la hisenda familiar, de l’escola i de la Caixa, amb una gran part de la societat en contra, tingué un gran ressò entre la gent del poble que encara recorda la figura d’aquesta dona singular en el seu temps.